TRUST Equestrian heeft in samenwerking met topruiters een serie dressuurbitten ontwikkeld die nu al wereldwijd bekend en gewild zijn. We leggen in deze blog graag alles uit over de stang en trens combinaties maar tevens over de meest gebruikte trensbitten.

Dressuurstangen
Er zijn maarliefst 16 verschillende dressuurstangen in vier maten gemaakt. Dit omdat er veel variatie zit in de tong van paarden. Je hebt de keuze van een rechte stang tot een hoge tongboog. TRUST heeft de pompstangen nieuw in het assortiment, door de pompfunctie zit er meer beweging in het bit. TRUST Equestrian heeft ook aan aantal onderlegtrensen, deze zijn beschikbaar in zes verschillende maten zodat voor iedere paardenmond een perfect passende onderlegtrens is. Alle bitten zijn anatomisch gevormd en gemaakt voor de moderne paardenmond, hierdoor is de pasvorm perfect.

Watertrens of bustrens?
Trensbitten zijn de meest gebruikte bitten in de paardenwereld. Maar wat is verschil tussen de werking van een watertrens met losse ringen en een bustrens met vaste ringen? De watertrens heeft zoals gezegd losse en beweegbare ringen. De meeste paarden accepteren dit bit goed door de ligging op de lagen en de tong. Door de losse ringen komt je hulp indirect in.

De bustrens ligt door de vaste ringen stabiel in de mondhoek van een paard. Doordat de ringen niet los van elkaar bewegen werkt je hulp direct in. De bustrens wordt veel gebruikt voor jonge paarden.

Watertrens

Bustrens

Enkel- of dubbelgebroken?
Het meest gebruikte mondstuk bij dressuurruiters is het dubbelgebroken bit. Een dubbelgebroken bit bestaat uit drie delen. Het middelste deel van het mondstuk ligt op de tong waardoor een dubbelgebroken bit meer druk geeft op de tong dan een enkelgebroken bit. De drukverdeling op de lagen en de mondhoeken is gelijk. Let wel op dat je met een dubbelgebroken bit de goede maat kiest. Als het bit te groot is bestaat de kans dat je wondjes krijgt doordat de scharnieren tegen de mondhoeken aankomen.

Een enkelgebroken bit ligt de tong vrijer dan een dubbelgebroken bit, hierdoor werkt het bit anders in en geeft meer druk op de lagen en zijkant van de tong.